Crematorium for South Staffordshire

About the Development

Site Location

The site is situated within the boundary of South Staffordshire District Council, north east of the M6, c. 4 miles to the north of Walsall and c. 7 miles east of Wolverhampton. The proposed site lies off Broad Lane in a peaceful and tranquil setting.

Site Description

The site consists of an area of woodland plantation with open grassland routes through and around. It is bordered by mature hedgerow vegetation, which provides enclosure, whilst the woodland plantation continues to the southeast and southwest of the site until it meets ‘The Forest of Mercia Way’.

To the northeast of the site is the B4210 Broad Lane which leads to the settlement of Bloxwich. The existing woodland is to be opened up to provide glade for the building and car park, with pockets created for memorial areas within the trees, the woodland being supplemented with shrub and native tree planting., helping to enhance the experience for the bereaved.

Our Proposal

The Crematorium has been designed in manner that will allow it to gently settle into the woodland. The building itself is of traditional design and incorporates elements of local stonework and render, with a pitched slate roof and a timber porte cochere to assimilate the building into the landscape.

The Crematorium chapel is sited in the central southern section of the site, allowing for the retention of the tree buffer to all boundaries and thus gives a sense of transition between the town and the adjacent rural surroundings. To the North of the Chapel ample space is created for car parking and circulation space. The remainder of the site is then interspersed with open areas for use as memorial gardens and a place of reflection.

The building will be a modestly sized single storey building of only circa 575m2 internally and will house a 112-seat chapel; a waiting room; accessible public toilets; administrative offices and crematory.

A covered floral tribute walkway is also included in the design to protect families from the weather conditions as they leave the chapel and congregate outside and provide a space for reflection after the service.

Every last detail of the build and landscaping has been designed in such a way that allows family and friends to pay their last respects in a dignified and peaceful way.

Transport

The access to the site will be taken from Broad Lane. A new access point will be constructed with road improvements planned to provide a right turn lane for safe access into the main site. Once in the car parking area the funeral cortege will fork off to a dedicated access way leading to the Chapel and covered Porte Cochere Vehicles not in the cortege will carry on to the main car park, which is positioned to the front of the building, where they will find 77 spaces (40 in the main car park and 37 in the overflow) with 4 accessible bays situated closest to the port cochere. The site will include 2 coach parking bays and at the rear of the chapel a further 4 staff spaces in the service yard.

Almost all funerals (around 95%) start from between 10:30 am and 3:30pm Monday to Friday. This is outside of peak traffic hours, and so the crematorium would not conflict with or add to rush hour traffic in the area. Funerals will be at intervals of 1 hour, allowing plenty of time for family and friends to arrive and leave without crossing with other funeral parties.

 

Environment

The crematorium will include the most advanced filtration and abatement equipment, meaning there will be no smoke or odours. The proposal will satisfy stringent environmental regulations. Westerleigh prides itself in meeting, and going beyond, the stringent environmental regulations that are in place. Before opening, Westerleigh will secure a Permit from the Environmental Health Officer which will require periodic and continuous monitoring of the crematorium.

The proposals also focus on sustainability with the inclusion of PVs for the generation of electricity for the site and the use of heat recovery from the cremators to provide heating throughout.

Our proposals will enhance existing habitats and will including the planting of new native trees and shrubs, to supplement the retained woodlands and enhancing boundary hedgerows.

Landscape

The vision for the landscape setting of the new crematorium is driven by the desire to create a peaceful and reflective landscape. The Landscape proposals explore opportunities to draw the wooded character of surrounding areas into the site to significantly enhance the ecological and visual qualities of the space.

The vision and objectives of the landscape plan is based on the following elements:

  • The promotion of a natural and rural character to the new crematorium, referencing the language of the surrounding woodland.

  • The introduction of a broad range of diverse vegetation across the site including extensive areas of native perennial wildflower meadow.

  • An inspiring and high-quality landscape to the immediate setting of the Crematoria, sensitively integrating car parking and access routes, including the inclusion of an Arrival Garden and Sanctuary Garden.

  • The creation of a tranquil wider setting to the Crematoria, provides a range of peaceful spaces for visitors to reflect, including a memorial woodland garden and an expansive Memorial Woodland with opportunities to plant trees in memory of loved ones.

  • Enhancing the existing hedgerows and mature boundary planting, with new native trees and understorey planting.

The site is well screened in the existing landscape of mature woodlands and hedgerows and the development will not be visible from wider surroundings. Significant amounts of additional planting will be added as part of the landscaping, which will not only reinforce the existing mature boundaries, but add further structure, interest, and biodiversity inside the crematorium site.

Benefits and Feedback

This facility will provide a much-needed crematorium, not only will this facility fulfil the existing shortfall in provision, it will also cater for the increasing population over the coming years and relieve pressure on Streetly Crematorium and Bushbury Crematorium, offering a choice of crematorium for the area.

The building is of high-quality design, which will offer the best service to the bereaved. The building utilises modern technologies which seek to minimise our carbon footprint.

The site is well screened and with extensive additional planting, the site will not be intrusive in the landscape.

Your feedback is very important to us, so please take the time to fill in the form below with any comments you have.

Development Picture Gallery

Contact Us

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras in ultrices lorem. Integer iaculis nisl fringilla interdum pharetra. Sed sed ultricies nibh.

Headquarters

Chapel View,
Westerleigh Road,
Westerleigh,
Bristol BS37 8QP

Contacts

t: 0117 937 1050
f: 0117 937 1051


info@westerleighgroup.co.uk